Subsidie

  BTW teruggave particulieren

Sinds 20 juni 2013 kunt u als particulier BTW terug ontvangen op uw investering op zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en 6% over de installatiekosten (per 1 juli 2015 is dit 21%).  U mag namelijk gezien worden als ondernemer. Dit betekent dat u de BTW over de investering mag terugvragen, maar BTW moet betalen over de opgewekte stroom. Echter is de BTW over de opgewekte stroom een heel laag bedrag zodat u hiermee onder de kleineondernemersregeling valt. Die BTW hoeft u in de opvolgende jaren niet te betalen.

Stap 1:  Vul het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ van de belastingdienst in.

Dit formulier is vrij gemakkelijk in te vullen. Hier een aantal bijzonderheden:

Stap 2: Ontvangst bevestiging van de belastingdienst

Binnen ongeveer 5 werkdagen ontvangt u van de belastingdienst een bericht dat u als ondernemer bent aangemerkt. Een aantal dagen later ontvangt u van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om uw aangifte van BTW te verzorgen.

Stap 3: Aangifte doen van BTW

Met de gebruikersnaam en toegangscode kunt u nu aangifte doen van omzetbelastingn voor de BTW zonnepanelen. Hiermee vordert u de BTW terug. In sommige gevallen ontvangt u van de belastingdienst een aangifteformulier waarna u de aangifte schriftelijk doet. U moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel BTW gaan betalen over de opgewekte stroom, maar dat is bijna een te verwaarlozen bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat u niet hoeft te berekenen hoeveel kWh u precies heeft opgewekt en hoeveel BTW hier op zit.

Stap 4: Vraag ontheffing BTW zonnepanelen aan voor de opvolgende jaren

Omdat u voor de opvolgende jaren onder de kleineondernemersregeling valt, kunt u ontheffing aanvragen voor de aangifte van BTW. Dan heeft u verder geen omkijken meer naar de aangiftes.

Stuur hiervoor een brief naar de belastingdienst ruim voordat het nieuwe jaar ingaat. Gebruik bijvoorbeeld de volgende tekst:


LS,

U heeft mij aangemerkt als ondernemer omdat ik met zonnepanelen stroom lever aan het electriciteitsnet. De BTW die ik hiervoor vanaf 1 januari a.s. dien af te dragen is lager dan 1.345,- waardoor ik onder de kleineondernemersregeling val.

Hierbij vraag ik u ontheffing aan voor de aangifte van omzetbelasting per 1 januari 2015 (of 2016 etc). Graag ontvang ik hier een bevestiging van.

Met vriendelijke groet,

Naam, BTW-nummer, adres, Telefoon

Deze brief kunt u ook meteen verzenden, tegelijk met het formulier uit stap 1. Dat spaart u weer een postzegel.

U kunt deze stappen ook uitbesteden, maar het is eenvoudig zelf te doen. Veel succes met de teruggaaf BTW zonnepanelen.