Onderhoud

Zonnepanelen worden gebruikt om zonne-energie op te wekken met behulp van zonlicht of daglicht. Op die manier kan men duurzame en schone elektriciteit opwekken.

Om er zeker van te zijn dat een zonnepaneel nog naar behoren zijn werk doet is het aan te raden van tijd tot tijd (meestal één keer per jaar) een controle te laten uitvoeren. Men kijkt hierbij na of alle onderdelen die betrokken zijn bij de productie van de zonne-energie nog goed werken en niet beschadigd zijn. Verder gaat men na of de panelen nog wel stevig vastzitten. Is dit niet het geval dan dient men hier verandering in te brengen en dus de zonnepanelen weer goed te bevestigen.

Verder onderhoud van de zonnepanelen bestaat uit het verwijderen van vuil zoals vogelpoep, bladeren en andere viezigheid. Meestal wordt dit echter door de regen van de panelen gespoeld waardoor men hier vaak maar weinig werk aan heeft. De zonnepanelen dienen het liefst wel een keer per jaar te worden schoongemaakt wanneer men ze heeft geplaatst dicht in de buurt van bijvoorbeeld een spoorlijn, een drukke snelweg of een industrieterrein waar zich zware industrie bevindt die dus erg veel vervuiling met zich mee zou kunnen brengen.

Men dus eigenlijk wel stellen dat een systeem erg onderhoudsvriendelijk is en men er nauwelijks omkijken naar heeft. Alleen wanneer het systeem gebreken gaat vertonen of niet naar behoren werkt dient men even een kijkje op het dak bij de panelen te gaan nemen